Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2008 09:40 - Волен Сидеров: Първанов да каже обявява ли война на Брюксел
Автор: bulgarianation Категория: Политика   
Прочетен: 666 Коментари: 0 Гласове:
0



Волен Сидеров: Първанов да каже обявява ли война на Брюксел

ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ*

- Г-н Сидеров, във вестник "Стандарт" обявиха, че "Подрязваме крилата на чиновник от Брюксел". Това идва от вестник, близък до държавния глава.
- Не само е близък, в. "Стандарт" е собственост на Тодор Батков, познат като спонсор на БСП и специално на Георги Първанов на неговата президентска кампания, един човек, който е изсипал огромни пари по време на президентската кампания, която се водеше тогава срещу мен, за да бъда охулван, оклеветяван, а АТАКА да бъде изкарана антиевропейската партия. Тодор Батков е платил много сериозни суми, за да се въртят по българските телевизии клипове насочени срещу мен, в които се изкарваше, че аз съм антиевропейски настроен, ще скарам България с Европа. Виждате сега в личния вестник на Тодор Батков за какво става дума. Подема се една истерия срещу един чиновник Майкъл Лий, който едва ли може на своя глава да прецени каква оценка да даде на България. Това е абсурдно.  Тук виждаме една заплашителна риторика, което говори за буквално насъскване срещу Европейската комисия. Това е вредно за България, защото от това полза не можем да имаме, ако с такъв войнствен тон тръгваме към един представител на ЕК. Това не е начинът, по който да си решим въпроса.
- Ако статията беше подписана от който и да е автор, бихме го приели нормално. Но става дума за неподписана статия.
- Ако беше подписана от автор, щеше да бъде коментарен текст. Аз съм писал остри коментарни текстове против васалното поведение на България, но никога не съм призовавал да се влезе в остър сблъсък с представител на ЕК, защото това ще донесе щети на България. Но тук го прави вестникът на Батков - човекът, който получи орден "Стара планина" от Георги Първанов. Това говори, че тази линия на Батков, а линията му винаги се диктува от президента, е всъщност линия на Първанов. И трябва да зададем въпрос: Обявява ли война Първанов на Брюксел? Ако е така, да го каже ясно.
- Президентът имаше среща с европейските посланици в петък. За тази среща малко писаха, тъй като обърнаха повече внимание на срещата в Лозенец на тройната коалиция. Стана ясно, че Първанов е говорил с твърд тон. А сега този твърд тон се подема от "Стандарт" , при това вестникът се позовава на дипломатически източници.
- Неназовани, така че това е информация, която винаги би могла да бъде забъркана в една вестникарска редакция. "Стандарт" е поднасял много пъти през последните години не само дезинформация, а и насочени клевети специално спрямо АТАКА и по други въпроси. Така че аз на източниците на "Стандарт" не вярвам. Това за мен е една поръчкова информация, указана от страна на президентството, за да се покаже, че когато въпросният господин Майкъл Лий пристигне, тук има някакво обществено настроение. Това обаче е много лицемерно и много неприятно йезуитско поведение от страна на Първанов, защото точно той обвиняваше партия АТАКА в антиевропеизъм, наричаше ни едва ли не тумор. Сега го виждаме как използва тезите на АТАКА, само че вече в една форма, която не е приемлива за външната дипломация. Аз винаги съм бил против това с чупки в кръста да приемаме всичко, което ни се казва отвън, то трябва да се преценява през българските интереси. Но тук става дума за корупция. В българските интереси не влиза корупцията. Нека това да го разграничим много ясно. Аз съм основен радетел за защита на националното достойнство и дори понякога с твърдост. Например - когато тук някой иска да сложи военни бази, когато някой иска да приложи двоен стандарт в България. Но когато имаме корупция в България и тя пречи на самия стандарт на българския живот, не е проява на патриотизъм и национално достойнство да прикриваш корупцията и да изкарваш, че този, който ти я сочи отвън, е виновен.
- Когато се посегне на техните пари, на крадените пари, тогава те са принципни и защитават интересите на страната.
- И когато стане ясно, че се провалят като управление. Тогава приемат твърд тон в защита на своята власт. Но да се защитава властта в името на собствената корумпирана клика, в никакъв случай не е патриотизъм.
- В последните дни Сергей Станишев говореше доста по-меко. Явно "Стандарт" копира поведението на държавния глава. В резултат на което и министър-председателят, и самата Плугчиева в средата на седмицата се скараха на Европейската комисия.
- Този твърд тон и поведение трябва да се прилагат спрямо вътрешни олигархични кръгове, които са виновни и за корупцията, и за огромните кражби, и за неплащането на акцизи и ДДС. Вместо това управляващите дават орден "Стара планина" на едни или ги правят членове на ЦК на БСП, или пък не ги закачат и не ги пипат. Сега се оказа, че този въпросният юнак Галев бил предупреден от прокурор, когато идвали да го задържат. Представете си какво представлява българската правораздавателна система, МВР и прокуратура? Сред тях има хора, които се обаждат на този, който отиват да задържат.
- Според някои това е Камен Ситнилски. Вие допускате ли Камен Ситнилски да направи такова нещо?
- Това не мога да твърдя, нямам информация по този въпрос. Само знам, че е замесен прокурор. Но който и да е прокурорът, това е представител на една институция, който трябва да олицетворява реда и преследването на всички нарушители.
- Галеви непрекъснато шестват по телевизионните екрани и радиоефира като телевизионни звезди. Това не ви ли намирисва на нещо?
- За хора с пари като тях не е трудно в т.нар. казионни медии да си осигурят присъствие и трибуна. Това става с плащане.
- Да преминем към бюджет 2009. Слушах много внимателно по БНР изказването на г-н Иван Костов и през цялото време имах чувството, че се е атакизирал. Имам предвид, че много от нещата, които той каза, не бяха ли идеи на АТАКА?
- Така е. Костов в момента е поредният пример в разпространяването на тези и идеи, които АТАКА е предложила на българското общество още през 2005 г. Тази теза, която Костов сега изважда, е за регулация на неолибералната икономика, на която той беше защитник дълго време и я прилагаше като премиер. Сега чуваме лидерът на ДСБ да казва, че трябва да се ограничи неолибералната икономика и тя да бъде заместена от регулиране от страна на държавата. Нещо, което ние от АТАКА винаги сме говорили като наша платформа. Това се е налагало от кризата и с това обяснява г-н Костов своето виждане. Използва учебникарски термини, за да не го обвинят, че е ляв. Защото в днешно време има едно много смешно лепене на клишета и един напън да се пишеш десен. Не знам защо е този напън, може би защото няколко социолози казаха, че трябвало да има десноцентристко управление. Защо трябва да има и какво значи това като икономика, никой от тях не може да отговори. Но сега виждам, че много хора, които се броят за десни като политически спектър, започват да регулират своите виждания и да излизат от неолибералната позиция. Очаквам в най-скоро време някой да заговори за национализация.
- Най-много могат да стигнат до одържавяване. Но кога Костов е говорил въобще да няма бюджетен излишък? Вие говорите, че бюджетният излишък моментално трябва да се вкара в социалните сфери. Вчера г-н Костов непрекъснато повтаряше това: ако беше антикризисен, бюджетът нямаше да има бюджетен излишък и тези пари щяха да отидат в социалната сфера.
- Атакизацията на Костов в тази посока наистина е факт, това е по-скоро присламчване към една позиция, която се потвърждава и от реалните развития на икономиката, и от необходимостта за това, което трябва да се направи в България. По отношение на бюджет 2009 ние видяхме едно събиране на тримата управляващи България - Сергей Станишев, Ахмед Доган и Симеон Кобурготски, в резиденция Лозенец. След 4-5 часа мъдруване те не промениха нищо, а предстои второто четене на бюджета, което най-вероятно ще се гласува в последната седмица преди празничните ваканционни дни и както винаги набързо. Никакви поправки в бюджет 2009 не се предвиждат. Т.е. залага се един ръст на БВП, който е 4,7 %,  при положение че Европа като цяло и развитите държави предвиждат половина от този ръст. Българското правителството чертае някакви химерини ръстове на икономиката. Това заседание в Лозенец показа, че няма истинско виждане по въпроса какво трябва да се направи като антикризисни мерки. Дори заместник-председателят на бюджетната комисия от ДПС Алиосман Имамов направо каза, че не виждал да има признаци на рецесия и не предвиждал такива в България. Само че то не става с предвиждане и говорене по шамански: казваш нещо и то се случва, става е нещо реално. Обратното - фактите говорят, че вече започват закривания на предприятия, хора остават на улицата вследствие на това.
- Взе се решение за увеличаване на обезщетенията за безработица, майките с деца ще имат облекчения. Бихте ли казали добра дума за тези части в бюджета?
- Специално за майките с деца тези пари от бюджета се използват най-вече от семейства, които са с неконтролирана раждаемост, без никакви грижи и отговорности към децата си.
- Зад фасадата на бюджета според вас ще се облагодетелстват тези семейства?
- Ако нямаме условия и изисквания родителите да пращат децата си на училище, да има санкции за това и поне един от родителите да работи, то тогава парите, давани за детски надбавки, отиват в онази част от населението, което повече гледа да паразитства.

- Когато се говори за заложените в проектобюджета 400 милиона лева за субсидиране на земеделието, се казва, че ще бъдат осигурени 211 млн. лв. за земеделските производители. Мисля, че една част ще отидат към тютюнопроизводството и електората на ДПС.
- Ние като опозиция в парламента имаме точно толкова информация, колкото всеки зрител.
- Колко от тези 211 млн. лв. ще отидат за тютюнопроизводителите, за млекопроизводителите, за мандрите?
- Това в момента не е направено като разбивка, но ние сме убедени, че ДПС ще направи както винаги субсидиите за техните избиратели, работещи с тютюн, да са много по-големи от парите за тези, които правят млякото, хляба. Така че и сега ще се получи двоен стандарт. По-важното е, че тук не виждаме мерки, които да са антикризисни, не виждаме загриженост в управляващите, да кажат, че трябва да се направят няколко предпазващи неща. Има си достатъчно експерти, икономисти, които могат да кажат какво се прави по време на криза и на рецесия.
- Има предложение от Петър Димитров за въвеждане на еврото.
- Технологично е невъзможно. Но аз се съмнявам, че въвеждането на еврото ще оправи нещата. При въвеждането на еврото в Италия, Германия и Франция имаше много силна съпротива и там доста хора от бизнеса, казаха, че това е ударило по техните джобове, защото има едно закръгляне, в техен ущърб. В България това също би се получило, така че трябва много добре да се обмислят тези ходове.
- Как коментирате увеличението на здравната вноска от 6% на 8% и разпределението й по схемата 8-10-12?
- Тези 2 процента, които се взимат сега от работещия, отиват директно за т.нар. фискален резерв. Т.е. работещите в България ще се лишат от известна сума пари, за да подхранват един фискален резерв, който стои в чужди банки, храни чужда икономика и не е ясно защо трябва да бъде в такива размери. Още повече, като имаме рецесия, парите трябва да работят като оборотно средство -  да обират безработицата, да събират продукт и да има раздвижване. Колкото до здравните вноски, аз съм на мнение, че основната част трябва да се поеме от държавния бюджет, така е в Англия. За сметка на тези, които са по-богати. Тъй като принципът на ЕС е солидарност в това отношение. Тази солидарност в България не е на ниво, защото тук започва да се отупва брашнения чувал - народът. Хората с ниски доходи всъщност са най-големите вложители в хазната.
- Бюджет 2009 вече е заложен. Очаква ни повишаване акциза на течните горива, на цигарите, алкохола и данъчната оценка на жилищата наполовина, което е невероятен ценови удар.
- АТАКА е против завишаването на акцизите, защото те се отразяват при крайната цена на продуктите и съответно върху потребителите.
- ЕС не е поставил срок за повишаването на акцизите.
- Това е най-сигурният начин да събираш в кюпа пари. Но голяма част от течовете, идват именно от неплащането на акцизи, например от акцизи за алкохол. Но не ги плащат точно тези олигарси, които имат политически чадър в МВР, в НАП и МФ, защото не слагат бандероли. И в Пещера има такъв, и в Пловдив. Т.е. увеличават се парите, но за обикновения, трудовия човек, който не може да избяга от тях, защото няма протекция, докато баровецът, този с много милиони, има вариант и възможност да скрие плащания и направо да ги открадне от бюджета. Чух предложения на големи шефове на големи фирми в Щатите във връзка с кризата: техният дивидент символично да бъде 1 долар, т.е. отказват се от големите печалби, за да намалят тежестите. Аз не чух един от тези, които се водят олигарси в България, да каже: намалявам дивидента си, печалбата на моята фирма ще бъде минимална. Защото е цинизъм в момент на криза да поддържаш огромен процент печалба. Този въпрос поставих през изтеклата седмица в енергийната комисия. От името на АТАКА поисках да се наложи мораториум върху енергийните цени за шест месеца, защото те са непосилни за повечето хора. Не можете да си представите каква цинична атмосфера имаше в тази комисия.
- За това предложение ви обявиха в комунистическо мислене и поведение, а всъщност това вече го правят в цял свят.
- В това няма нищо комунистическо. Това е нещо, което предпазва хората, а за шест месеца предлагам да се изработи стратегия. Всички отхвърлиха идеята на АТАКА, но най-неприятното е, че това стана в една отвратителна атмосфера на гавра начело с Рамадан Аталай, председателят на комисията, който си позволи да каже, че цените на тока били ниски. Каза го с арогантност и цинизма на милионер, какъвто е. Смятам, че тези заседания трябва да се заснемат със скрита камера и да се показват на хората, за да видят тези, които решават съдбата им, се подиграват в тези комисии, с какъв цинизъм и с какво презрение се отнасят представителите на тройната коалиция към тези проблеми. Аз им направих забележка: господа, не се подхилвайте, като решавате тези въпроси, това е много сериозен проблем. На г-н Аталай му казах: не сте на капалъ чарши, шеф сте на една много отговорна комисия, не може непрекъснато да подхвърляте ориенталски шегички.
- Пояснете какво имат предвид вносителите Христо Бисеров, Четин Казак и Ахмед Несим с предложението си в Наказателния кодекс за нови по-високи санкциии за насаждане на омраза на етническа и верска основа в определени медии и вестници.
- Това вече е съществуващ текст, той е чл. 162 от НК, който постановява да се наказва всяването на проповядването и подбуждането на вражда и омраза на расова, верска, етническа и др. основа. Този текст не е прецизен, защото какво означава "подбуждане и всяване". От ДПС предлагат увеличаване на санкцията, вместо 4 г. затвор да е 5 години - 3 години да се вземат за 4 и глобата да се увеличи. Това е една демонстрация от страна на ДПС, реакция от разгорелия се наскоро спор около т.нар. възродителен процес. Бих ги предупредил да не се обърне срещу тях това, което предлагат. Защото специално партия АТАКА никога не е призовавала към вражда и омраза, но е имало случаи, когато активисти на ДПС са правили това като в случая с пазарджишкия областен координатор Реджеп Молла Ахмед, който на публично събрание каза как трябва да се изгонят християните от Родопите. Това мина без прокурорско обвинение - не му търсиха отговорност на този човек. Вчера получих информация от нашите структури в Шуменско, че там имало устни закани на хора с мюсюлмански имена към българите, че ще ги избиват и трепят, ще им режат главите и пр. Ако има някаква омраза, тя не идва от страна на българи и православни, идва от страна на български граждани, които се наричат турци, говорят на турски и смятат православните българи за врагове.
- По повод втората джамия в София в понеделник бяхте при главния архитект Диков.
- На тази среща бяхме с Павел Шопов. Главният архитект бързо откликна на нея. Поводът беше идеята да се строи ислямски духовен център в района на "Малинова долина", близо до Студентски град - една територия, която по предпоследния градоустройствен план от 1985 г. е посочена за жилища и училище. А последния план, приет миналата година, допуска строежа на ислямски духовен център. Към такива центрове обикновено строят и джамии. Това, което е поискано като разрешение за виза, е за ислямски център, ни съобщи г-н Диков. Показа ни чертежите, плановете. Става въпрос за една площ от 27 дка, закупена от Селим Мюмюн Мехмед и Фикрет Ахмедов Чекрезов, които представлявали Главното мюфтийство, а продавачите са 3 лица с български имена - Славчо Караджов, Стефан Гогов и Александър Александров. Те продават няколко парцела, обобщени в цялото това място. Трябва да се разгледа дали няма някаква спекулация при продажбата, защото по днешни пазарни цени това би трябвало да струва 5-6 млн. евро, а имотът е продаден за 500 000 долара.
- Каза ли ви арх. Диков, че строежът на този етап се блокира след тази интервенция?
- Той даде пълни уверения, че ще съдейства с достъп до цялата възможна документация. Защото ние искаме да проверим дали в тази продажба няма нещо нередно. Също така вкарването в градоустройственото решение на този парцел дали не е свързано с някакви нередности. Разрешението да се строи ислямски център или храм не е пряко свързано с това, да имотът е частен, макар че той вече е притежание на Главното мюфтийство - то не е частно лице, а юридическо. Откъде има тези пари, доколко това е легитимно?
- Отцепниците от НДСВ - БНД, предлагат да се направи обща дясна парламентарна група, в която да влязат и СДС, и хората на Иван Костов, но без АТАКА. Това сериозно ли е?
- Всъщност отцепниците това са управляващите буквално допреди месеци, които властваха още един мандат с ДПС и  в момента се наричат опозиция. Опозиция на кого - на самите себе си? Шулева, Ралчев - хора, които участваха в грабежа на България, нямат право да се наричат опозиция на режима на тройната коалиция, защото те са част от нея, те са вкарани от Симеон в предишното НС. Сега усещайки, че НДСВ няма да се класира на политическата сцена, се писаха опозиция. На всичко отгоре имат наглостта да определят кой да бъде опозиция, АТАКА не била с не знам си какви ценности. Аз не знам какви са ценностите на Шулева, за мен това са ценностите на грабежа на България. Да, АТАКА не принадлежи на тия ценности.
- Кой ще оглави тази дясна коалиция?
- По-важното е, че всички сега се присламчват към ГЕРБ, защото смятат, че ГЕРБ ще вземе най-много гласове и ще бъде определяща сила. Това е доста нелицеприятно поведение, особено от такива отломки като БНД, защото те просто няма да влязат в следващия парламент. Те трябва да си осигурят няколко места.

* Интервю по тв СКАТ в предаването "Зад фасадата"
http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=56772&format=html



Тагове:   брюксел,   война,   каже,   обявява,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bulgarianation
Категория: Други
Прочетен: 1214253
Постинги: 401
Коментари: 939
Гласове: 1970
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930