Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2009 20:12 - Секретна заповед на властта затвори АЕЦ "Козлодуй" завинаги!
Автор: bulgarianation Категория: Политика   
Прочетен: 499 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.04.2009 20:13


Секретна заповед на властта затвори АЕЦ "Козлодуй" завинаги! image image
Дата: 24-03-2009 16:44
Читатели : 2167
imageСекретна заповед от София е наредила да се извади свежото гориво от Четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй". На служителите било наредено да касетите да се извадят под строга тайна. Упражнението е било проведено преди последното пътуване на премиера Сергей Станишев до Брюксел. Източници от белгийската столица съобщиха за този сайт, че в Брюксел освен Станишев са били и политик от ГЕРБ, както и един от лидерите от новата формация ЛИДЕР.     Секретна заповед от София е наредила да се извади свежото гориво от Четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй". На служителите било наредено да касетите да се извадят под строга тайна. Упражнението е било проведено преди последното пътуване на премиера Сергей Станишев до Брюксел. Източници от белгийската столица съобщиха за този сайт, че в Брюксел освен Станишев са били и политик от ГЕРБ, както и един от лидерите от новата формация ЛИДЕР. Освен Станишев и тези двама политици са обяснили, че не трябва да се отваря "Козлодуй", а въпросът опира само до компенсации! След тази новина спокойно можем да заключим, че гласуването в парламента си било чист популизъм от страна на част от парламентарното мнозинство!
Точно преди година неформалният лидер на ГЕРБ, Бойко Борисов, заедно с президента Георги Първанов потрошиха маса пари, уж за да спасят Атомната централа. Проведоха се срещи с учени от БАН, семинар, на журналиста Тома Томов бяха изсипани една шапка пари, за да направи филм за затворената без време централа. Всичко това остана в миналото...
При разиграния фарс на 22 януари тази година, с гласуване в парламента, депутатско мнозинство реши отново да се отворят спрените блокове 3-ти и 4-ти, във връзка с кризата с газовите доставки от Украйна и загубените милиарди евро за България от спрян износ на ток за други балкански държави. В парламента, по време на дебатите по пускането на спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй" бе изтъкнато, че държавата губи милиарди, а на прага е световната финансова криза.
По време на дебата в парламента, бившият външен министър Соломон Паси изпадна в истерия да обяснява колко вредно е за страната ни това ново пускане на спрените блокове. Постепенно ентусиазмът на управляващия кабинет стихна и все по-отчетливо започнаха да се чуват новини, че все още не е изпратено писмо до Брюксел за решеното от българския парламент! Никой не коментираше в медиите защо кабинетът бави писмото и какво всъщност се случва след решението на българския парламент.
В предаването на Дарик радио "Седмицата" от 7 март т. г., министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров се изказа твърде неясно и несвързано по темата "Козлодуй": Водещ: Ще има ли допълнителни компенсации за трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй", в какъв размер, кога ще бъде пратено писмото за рестарта на единия от двата блока?
П. Димитров: Ако трябва да съм честен, почти формален ангажимент за допълнително финансиране, поет от Европейската комисия още през 2005 година... и е оставена възможността при преразглеждането на следващия финансов период до 2013 г. през 2009 г. да се реши този въпрос.
Водещ: За колко пари става дума?
П. Димитров: Ние смятаме, че сме ощетени.
Водещ: За колко пари става дума?
П. Димитров: Ами, става въпрос за... повече в общи линии искаме, отколкото са ни отпуснати досега.
Водещ: Е, колко повече?
П. Димитров: Знаете, че досега са отпуснати 550 милиона, ние смятаме, че значително повече трябва...
Водещ: Петстотин и петдесет милиона евро.
П. Димитров: Евро, да.
... Всички знаем, че след затварянето на блоковете цената на електроенергията в региона на Балканите скочи почти два пъти. Тоест, ако смятаме компенсациите през тази нова цена, то само по този метод загубите за България са огромни. Но по-важно е другото. Регионът на Балканите се развива изключително интензивно. Няма по-бързо развиващ се регион на Европейския съюз от региона на Балканите. А развитие без енергия, просто не може да се случи. От тази гледна точка като част от Европейския съюз трети и четвърти блок са потенциал за развитие, особено в условията на криза.
Водещ: Е кога България ще изпрати най-сетне официално писмо за рестарт на единия от блоковете, след като ви го възложи парламентът?
П. Димитров: Аз на няколко пъти го казвам, ще го повторя отново, не е въпросът да поискаш нещо, на което ще получиш отказ. Сам разбирате, че в междудържавните отношения, отношенията в Европейския съюз искай тогава, когато знаеш, че ще ти кажат "да". Напомням случая със Словакия. Знаете, че те почти бяха заявили, че ще рестартират блока, получиха категорично "не". Аз присъствах на едно от тези не-та, когато се бяха събрали енергийните министри и когато примерно Австрия заяви, че това означава денонсиране на договора на Словакия с Европейския съюз. Та по-важна е подготовката за този процес, предварителните разговори. Ще бъде неразумно и в общи линии против българския интерес да получим нещо, знаейки, че ще ни бъде отказано..." Министър Димитров явно не е чул, че не кой да е, а лично президентът на Световната ядрена асоциация Джон Рич заяви пред bTV точно преди година следното: "Производството на електроенергия в рамките на територията на България е суверенно право и отговорност и ако международните стандарти са изпълнени, страната трябва да изпълни отговорностите си най-напред спрямо собствения си народ."
Излагайки дотук всички тези скандални факти, ще припомня, че правителството на Станишев наруши откровено и грубо член 1, ал. 1 от действащата Конституция на Република България, а именно: Чл.1.(1) България е република с парламентарно управление. Правителството, гласувано от парламента, не спази негово решение! Опозицията премълча това нарушение.
Остана само споменът как министър Петър Димитров се палеше от парламентарната трибуна на 22 януари: "Чета ви статистика: реакторите ІІІ и ІV блок в "Козлодуй" са "ВВЕР 440". Такива реактори има в Финландия - 2, в Унгария - 4, в Чехия - 4, Словакия - 4. В момента "Енел" строи два нови реактора "ВВЕР 440" в Словакия, нови реактори!
Възниква елементарният въпрос: защо ги затворихме, след като са безопасни? Защо? Има ли някой мъжество в България да стане и да каже: "Аз съм отговорен в цялата тази верига". Днес пинг-понгът вървеше във всички посоки. Направили сме нещо, което е против интересите на България.
Ние не сме капитулирали пред Европейския съюз, за да плащаме контрибуции. Обратното, ние се присъединяваме към Европейския съюз с нашия потенциал и Европейският съюз не е заинтересован да мачка този потенциал.
От тази гледна точка аз не мисля, че ІІІ и ІV блок са паяци на полюсите, по-скоро се опитваме два ядрени лъва да ги откараме на полюса, във фризера, и да ги превърнем в паяци.
Молбата ми е парламентът днес да подкрепи тази справедлива кауза, този справедлив диалог, и когато отиваме в Брюксел не да отидем разделени на прави и криви, на лоши и добри, на проевропейци и антиевропейци, а да кажем, че българите, представени от своето народно представителство смятат, че този ресурс може да се ползва. Ако смятате, че това е нездравословна мярка, аз мисля, че тя ще бъде нездравословна преди всичко за самата институция Народно събрание и за политиците в България. Затова ви призовавам като български гражданин, не като български министър, да подкрепите това решение. Благодаря. /Ръкопляскания от КБ и ДПС./. Месец и половина по-късно Димитров се извъртя на 180 градуса и даде заден ход на пролетарския си устрем да се прави на патриот...
"Аутсайдерите станаха политици" заяви в свое интервю режисьорът Иржи Менцел. С горчивина бих добавила един миг от историята ни: когато четата на Христо Ботев минава Дунава и слиза на българският бряг, българското население не само посреща четата с пълна апатия, но и бяга като чумаво от нея. Случайно срещнатите овчари искат пари за хляба и агнетата, които дават с нежелание на изгладнелите четници. Всичко това кара Ботев да възкликне: "Боже, кого сме тръгнали да освобождаваме!"
На 27 февруари т. г. независимите депутати Стела Банкова и Минчо Христов посетиха град Козлодуй и се срещнаха с хората, живеещи в тази община. В парламента вече е внесено парламентарно питане на народния представител Стела Банкова за това, защо кабинетът не изпълни решение на българския парламент. Г-жа Банкова се надява питането й да не бъде спряно сега, когато вече тече предизборна агитация за избори на нов, следващ парламент. Това бе единственото посещение на политици в град Козлодуй...
Вестник "Нов Дунав", който излиза в Козлодуй, любезно предостави на нашия сайт едно изявление на бившия депутат Веселин Бончев, което препечатваме със малки съкращения: Веселин Бончев: "АЕЦ е бастисана заради лобизъм и много пари". * Приложение към евростратегията за развитие на енергетиката дава право на всяка страна да определя автономно развоя на ядрената си програма, посочи в документа г-н Бончев.
В интерес на чужди държави, с много пари бе затворен "Козлодуй". Това, което ни казват, че нашата АЕЦ не може да се отвори без за това да се подпишат 26 държави, е пълна лъжа. Моят живот е свързан с Козлодуй още от 1979 г. като доставчик на апаратура, имам офис в Брюксел и сега ще ви кажа фактите, за да разберете защо ги е страх да се отвори отново "Козлодуй". Защото отвори ли се, ще бъдат замесени хора. Тези документи, които ви нося тук, съм ги дал на Президента, на ДАНС, на Михаил Миков, на министъра на енергетиката /тогава Овчаров/.
Първата копка на гроба на "Козлодуй" бе направена през 1989 г. от Надежда Михайлова. Като доказателство за това, че България е предадена, ще ви кажа следното: вчера имах диспут с Евгени Бакърджиев, който като вицепремиер тогава отговаряше за енергетиката, защото тя тогава бе Комитет и Шиляшки нямаше право да се явява в пленарна зала. Запитах го: "Имаше ли външен натиск за подписване на този протокол за затварянето на блоковете"? Отговорът беше: "Да". Попитах още: Колко печелеше България от износа на ток? Отговорът: Между 300 и 500 милиона долара годишно. Това е благодарение на перлата на българската икономика "АЕЦ Козлодуй".
Какви са фактите: преди десет дни, на годишно събрание на "Булатом" назовах и показах този документ, който ще покажа и на вас. Най-голяма вина за бастисването на Козлодуй след Протокола, подписан през 1999 г, носят персонално: Милко Ковачев, Симеон Сакскобургготски, Меглена Кунева, Соломон Паси и Веселин Близнаков. Защо?
2004 година Соломон Паси заявява пред агенция "Ройтерс": "Ще затворим "Козлодуй", защото е гнездо на "Ал Кайда". Един месец по-късно Меглена Кунева заяви на своите господари: "Не се притеснявайте, ние ще затворим АЕЦ така бързо, както нарязахме и съветските ракети".
Този документ тук, който получих със съдействието на един от най-добрите специалисти в света, на който аз съм представител близо 30 години. Лично го връчихме на президента Първанов, кореспондирах с един канадски депутат, който за съжаление почина, който бе отнесъл въпроса до канадската криминална полиция относно посещението на Веселин Близнаков и Милко Ковачев без каквато и да било основателна причина в канадска фирма "Канду", която отряза главата на козлодуйската централа за сметка на румънската "Черна вода". Ако "Козлодуй" сега се отвори, ще се види, че български фирми и държавници, заедно с няколко еврокомисари, са разиграли много пари под ръководството на французите, които са гарант на тази канадска фирма, която пуска румънските реактори. Ако проследите, ще видите, че като затвориха нашите реактори, пуснаха румънските.
Този документ, който държа в ръцете си, всъщност отменя всички документи, с които ви будалкат, че някакъв си чл. 36 от договора трябва да се активира. Според доклада на ООН за глобалното затопляне най-чистата и щадяща природата енергия е ядрената. Много страни в момента активизират своите ядрени програми..
Този документ е озаглавен "Нова енергийна стратегия на ЕС", приета на 10 януари 2007 г., т. е. 10 дни след влизането на България в ЕС. В Приложение №1 към тази стратегия от 7 март 2007 г. се отменят всички разпоредби, касаещи ядрената енергетика в тези 27 страни, членки на ЕС. Ето какво се казва в т.11, абзац 1: "Европейският съвет потвърждава, че всяка държава-членка на ЕС, може да развива своята ядрена енергетика така, както намери за добре, без да иска никакво разрешение от ЕК, стига да се спазват изискванията за безопасност, съхраняване на РАО" Това е точката, която от 7 март миналата година ни дава право да си отворим спрените блокове на централата. Един от виновниците за затварянето на блоковете Соломон Паси изпадна в истерия, когато видя, че парламентът ще гласува за пускането на блоковете и почна да говори, че ще се доставя енергия от Северния полюс и от Космоса. Брюксел няма да понесе такъв скандал, ако тази афера се разплете. В нея, според канадския депутат, за който ви казах, са разиграни 40 милиона долара. Румънската централа, която струва 2 милиарда, е дадена с договор-гаранция от французите, че ще се изплати с продажбата на ток, а комисионните на французите са 10 процента от тази сума.
Това е истината, не искат да отворят блоковете и се оправдават, че ще се наруши Договора, че ще получим санкции. Нека ни покажат на базата на какъв документ България ще получи санкции.
Президентът на Световната ядрена асоциация, Джон Рич миналата година заяви: "Отворете си централата, защото ще загубите 11 милиарда евро!" Сегашният зам.-председател на Европарламента Гонзалес заяви: "Това е престъпление!" С него беше проф. Робер, директор по ядрена безопасност в МААЕ-Виена, единствената организация, която има право да каже, дали някоя централа трябва да се затвори, той каза: "Не пипайте реакторите!"
Проф. Андре Майсьо написа в писмото си до Симеон Сакскобургготски и Милко Ковачев: "Затварянето на "Козлодуй" ще бъде политическо и икономическо престъпление срещу българския народ".
Когато с тогавашния директор на "АЕЦ Козлодуй" Иван Иванов отидохме в Брюксел, председателят на Енергийната комисия към европарламента заяви: "Докладът на ЕК за "АЕЦ Козлодуй" е антибългарски". Джефри ван Орден, когато дойде тук да ни поздрави за членството в ЕС, каза следното: "Вие сте блато на алигатори". Срещнахме се на вечеря с него в "Хилтън" и го попитах защо казва това? "Защото аз не мога да понеса, че вие сами съсипахте едно прекрасно предприятие, наречено "АЕЦ Козлодуй".
Това е истината: "АЕЦ Козлодуй" е бастисан с много пари, много лобизъм и може да се отвори веднага, но не желаят, защото ще се размирише от Канада, през Франция, България до Брюксел.
Сега ни облъчват с възможните компенсации, едни които сме получили и други, които можем да вземем в добавка. Това са нищожно малко пари, които АЕЦ ще изкара за една седмица..."
На срещата в Козлодуй преди месец и половина депутатът Минчо Христов оповести пред хората: "Искаме ДАНС да разследва аферата със спирането на реакторите! Опитите на лобистите, намиращи се в българския парламент и в българското правителство, да осуетят пускането на реакторите, не се нуждае от коментар. Сега новото е, че тези лобисти се опитват да обвържат пускането на "Козлодуй" с газовата криза. Не това е подходът. Те трябва да бъдат пуснати, защото са изцяло безопасни, защото произвеждат най-евтиния ток в България. За мен е престъпление да спреш тези годни и безопасни реактори и да караш хората да плащат скъп ток, са лишаваш хазната от средства, които може да бъдат насочени към социалната сфера и да облагодетелстваш една чужда ядрена централа, зад която стоят френски капитали.
Най-сетне трябва да се предприемат конкретни действия. Изпратили сме писмо до ДАНС с г-жа Банкова, за да се разследва тази криминална афера и не може да се каже, че ЕС е искал закриването на реакторите, това си е дело на няколко български лобисти в съучастие с чужди."
В инициирана подписка в парламента за провеждане на референдум по спирането на Атомната централа, двамата депутати са събрали само 32 подписа от свои колеги! Мнозинството, което гласува решението за отваряне на блоковете 3-ти и 4-ти сякаш се е изпарило...
След всичко написано дотук остават въпросите: Защо ДАНС не провери данните по спирането на "Козлодуй", вместо да привиква и пуска разни добре облечени бизнесмени за справка? Защо кабинетът и немлъкващият напоследък премиер Станишев не признаят, че гласуването в парламента за повторно отваряне на спрените блокове 3-ти и 4-ти всъщност е било само популизъм? Кога Станишев ще обясни защо не бе написано писмо до Брюксел с уведомление за решението на българския парламент? И най-накрая: защо заповедта да се извади свежото гориво от блок 4-ти бе издадена тихомълком и също така тайно бе приведена в изпълнение? Люба Манолова www.lubamanolova.info


Тагове:   Козлодуй,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bulgarianation
Категория: Други
Прочетен: 1212989
Постинги: 401
Коментари: 939
Гласове: 1970
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930